Rejseartikler om lande, byer og seværdigheder
Modtag nyhedsmails om nye artikler og gode rejsetilbud fra rejsebureauerne.
Skriv mailadresse i boksen under menuenmenubar.jpg

Hovedmenu

Nyhedsbrev
Tilmeld gerne nyhedsmail
 


 
Oplev Politigården i KøbenhavnLand: Danmark
By/område: København
Annoncen er set 101 gange
Annoncørs hjemmeside er besøgt 8 gange

Københavns Politigård er opført i 1918-24. Det er en stor og spændende bygning som vi nu har fået lov til at besøge. Politigården administration, ledelse, beredskab, radiotjeneste, dommervagt og garageanlæg med patruljebiler.
Du har sikkert set scener fra Politigården i diverse kriminal film på DR1 og TV2. Tag med på rundvisning på Politigården med en tidligere politimand. Vi kommer hele vejen rundt og ser Politidirektørens kontor. 2 timers tur.

Besøg hjemmeside


Kulturens Venner - Tlf. 70 20 43 70


Oplev Lund i SkåneLand: Sverige
By/område: Lund
Annoncen er set 106 gange
Annoncørs hjemmeside er besøgt 7 gange

Universitetsbyen Lund er en af Sveriges fineste og fornemste byer. Her finder vi et universitet, en romansk domkirke fra 1000-tallet, "Kulturen" - et friluftsmuseum og et gadenet som stammer fra middelalderen. Vi tager med Øresundstoget til Lund. Du oplever Lunds domkirke på en omvisning og går byvandring gennem det historiske Lund. Til sidst besøger vi Lunds universitet. Vi er i Lund hele dagen og tager sidst på eftermiddage retur med toget.

Besøg hjemmeside


Kulturens Venner - Tlf. 70 20 43 70


Den Russiske KirkeLand: Danmark
By/område: København
Annoncen er set 95 gange
Annoncørs hjemmeside er besøgt 9 gange

Den Russisk Ortodokse Skt. Aleksander Nevskij Kirke ligger på Bredgade København. Dens karakteristiske arkitektur, i særdeleshed de gyldne kuplede kroner tiltrækker mange som kommer i Bredgade. Besøg i Den Russiske Orthodokse Kirke i Bredgade. Kirkevægen tager imod os, fortæller og viser rundt i kirken. Rundvisningen tager cirka 1 time og der er mulighed for at stille spørgsmål. Spændende besøg i en særpræget kirke.
Besøg hjemmeside


Kulturens Venner - Tlf. 70 20 43 70James Cook

 Britisk opdagelsesrejsende kendt for tre opdagelsesrejser over Stillehavet.

James Cook blev født den 28. oktober 1728 i landsbyen Marton-in-Cleveland ved Yorkshire i England, som søn af fattig kularbejderfamilie.

Den unge mand James Cook havde udlængsel, og han fik i hyre i rederiet John Walker of Whitby på kulskibe mellem England og europæiske havne.

I 1755 søgte han ind i den britiske flåde, hvor han gjorde hurtig karriere. I sin fritid læste han astronomi, matematik, kortlære og andre fag, som dygtiggjorde ham. I 1757 fik han kommandoen over skibet Pembroke, der deltog i syvårskrigen mellem England og Frankrig om kolonier i Nordamerika.

I 1763-68 fik han kommandoen over skibet Grenville, hvor han udforskede Newfoundlands kyster og opmålte bl.a. Saint Lawrence River.
I 1768-1776 foretog James Cook tre ekspeditioner for The Royal Society i London. Datidens verdensbillede var endnu ikke komplet. Endnu var kun sejlskibsruterne syd om Afrika til Indien og Kina kendt. Man havde haft skibe langs Nordamerikas kyster, og der var en del mystik om, hvad der gemte sig bag Amerika i Stillehavet. Endnu forelå kun spredte beretninger fra andre søfarere om Stillehavets øer og deres befolkninger.

Første ekspedition 1768-1771
Derfor ønskede det engelske admiralitet at foretage en ekspedition over Stillehavet, og James Cook blev valgt til turens leder og kaptajn.

Skibet sejlede den 30. juli 1768 fra London, først via Atlanterhavets øer og ned langs Sydamerikas østkyst, hvorefter det rundede Kap Horn og sejlede over Stillehavet. Endeavour lagde til ved mange øer undervejs, som blev kortlagt, og det blev nedskrevet, hvad man så og oplevede.

På de fleste øer blev besætningen venligt modtaget af de lokale befolkninger, men blev på flere øer også betragtet som fjender.

På Tahiti gjorde han observationer af planeten Venus og snart kom skibet til New Zealand, som kun Abel Tasmann før havde besøgt (1642). De følgende måneder udforskede og opmålte han New Zealands kyster. Han udarbejdede et egentligt kort, han fik alle bugter, øer, bjerge mv. nedtegnet. Ser man på et nutidigt landkort, er det egentlig ganske forbavsende, hvor præcist kortet er tegnet. Det fortæller noget om James Cooks ihærdighed og dygtighed.

Han fortsatte mod vest og kom snart til Australiens østkyst, hvor han kortlagde området omkring Sydney. Rejsen fortsatte via New Guinea, Java, Indien og syd om Afrika tilbage til England, hvor skibet ankom den 12. juni 1771.

Lande som Australien og New Zealand betragter James Cook, som deres "fadder", og man har stor respekt for ham. I flere byer står statuer af James Cook, bl.a. i Christchurch på den sydlige af New Zealands øer.

Endeavour blev i 1767-68 udrustet til opgaven. Rejsen var videnskabelig, derfor medbragtes videnskabsfolk med kendskab til himmelrummet, geologi, planter og dyr. Hver på deres felt foretog de udforskning og opmålinger undervejs.

Anden ekspedition 1772-75
På sin næste ekspedition sejlede James Cook med skibene Resolution og Adventure over den sydlige polarcirkel og omkring Antarktis. Indtil denne ekspedition havde man en forestilling om et stort kontinent, Terra Australis Incognita, på den sydlige halvkugle som modvægt til Europa og Asien på den nordlige halvkugle. Man havde denne forestilling, for ellers "ville Jorden tippe over", mente man. James Cook kunne dermed endelig afvise forestillingen om det ukendte land mod syd.

T
redje ekspedition 1776-79
På sin tredje og sidste rejse med skibene Resolution og Discovery kortlagde James Cook Nordamerikas vestkyst og øerne i det østlige Stillehav. Han var den første hvide mand på Hawaii, hvor han imidlertid mødte sin endelige skæbne, da han i 1779 blev dræbt under et sammenstød med indfødte på Hawaii.
Relaterede artikler
Afrikas udforskning - i 1800-tallet
Charles Darwin - ophavsmanden til Arternes oprindelse
Charles Darwin - 200-året for hans fødsel
David Livingstone - Afrikas udforsker
Marco Polo - købmanden fra Venedig